Très Bien - Sabine ten Velde - Zwolle

Interieurarchitectuur en -ontwerp

Interieurarchitectuur en -ontwerp /

Registreren

1843445503_6b99c9ab77_o

 

Fascinerend is het als in één object zowel het verleden,
het heden, als de toekomst gevangen zitten.

 


 

Van oud naar nieuw

Wat zo boeiend is bij herbestemmingsprojecten of bij een aanbouw is het gegeven dat oude gebouwen altijd hun historie laten zien. De gebouwen hebben al tal van gebeurtenissen doorstaan en vertellen zo ieder hun eigen verhaal. De verbinding van oud naar nieuw is een interessant gegeven. Deze fascinatie komt terug in veel van de ontwerpen vanTrès Bien. De geschiedenis van een object wordt bewust gebruikt in de projecten.

Zowel in de interieurarchitectuur als in de architectuur is het leggen van verbindingen tussen oud en nieuwe een veelvoorkomende praktijk. Een oud gebouw krijgt dan een nieuwe toevoeging. Neem bijvoorbeeld een uitbouw van het exterieur of de verbouwing van het interieur.

Dat historische gebouwen nog steeds overeind staan, hangt af van verschillende factoren. Een gebouw kan bijvoorbeeld sterk gebouwd zijn en weet daardoor de tand des tijds te doorstaan. Ook kan een beschermende en constante omgeving ervoor zorgen dat weersinvloeden weinig vat op het pand krijgen waardoor het behouden blijft. Als ook dat het gebouw zó uniek is dat de mens het al jarenlang koestert en onderhoudt waardoor het blijft bestaan.

Niets blijft wat het is

Een nieuw deel wordt er vaak pas bij- of aangebouwd wanneer het oude niet meer voldoet. De toevoeging van het nieuwe deel zorgt ervoor dat het oude deel weer bruikbaar wordt. Een bedrijf dat goede zaken doet en daarom meer ruimte nodig heeft, wil uitbreiden. Of het oude gebouw wordt door een nieuwe doelgroep gebruikt en krijgt een nieuwe functie

Zowel oude en nieuwe delen dragen bij aan de historie van het pand. Echter door oud en nieuw te combineren wordt het oude gebouw in één keer in het heden gezet. Van 1800 naar 2000 bijvoorbeeld. Die tijdsverandering zorgt voor een interessante wending aan de historie van het gebouw.

Het is zaak je te laten verrassen door de vergankelijkheid van materialen. Slijtage laat een beeld zien van het verleden dat in de toekomst veel omvattender wordt. Fascinerend wordt het wanneer de overgang van oud naar nieuw in één object gevangen zien. Zoals de kaarsrechte treden van een marmeren trap, die na tientallen jaren slijten tot een gewelfd geheel. Niet alleen zíe je het proces van slijtage, maar zelfs wanneer je met gesloten ogen de trap beklimt is het proces van verandering door tijd voelbaar.

Reageren

@bol_com zullen de mannen nu wat vaker 'schoonmaken'? https://t.co/dU2ZrEVqXH 1 jaar geleden

Follow @sabinetenvelde on Twitter

Wachtwoord vergeten?

Registreer voor deze site

Er wordt een wachtwoord naar je gestuurd.


Wachtwoord vergeten?

Vul je gebruikersnaam of e-mail in. Je krijgt een link om een nieuw wachtwoord aan te maken via e-mail.